Spreken en de aandacht van mensen pakken en vasthouden is een kunst
Of het nou in een zaal is met meer dan honderd mensen of voor een kleine groep. We kennen allemaal de sprekers bij wie het publiek aan de lippen hangt, de tijd vliegt voorbij. Ook kennen we de sprekers waar we niet door geboeid worden, we vragen ons af waarom we zijn gekomen. Sommige mensen zijn charismatisch en boeien ons, anderen vervelen ons.
Spreken in het openbaar is een kunst. Of je een presentatie of lezing geeft op een podium voor een zaal, een presentatie of ptich geeft voor je bedrijf of dat je in een board meeting zit. Spreken kunt je leren. Een kijkje nemen achter de schermen bij goede sprekers levert een aantal overeenkomsten op die je helpen.
Hieronder geef ik je zeven praktische tips om je voor te bereiden.
- Begeef jezelf al in de ruimte
Het belangrijkste dat een goede spreker doet, is de tijd en rust nemen voordat ze gaan spreken op het podium of voor de zaal. Je hebt tijd nodig om je mentaal voor te bereiden en er klaar voor te zijn. Dan ben je energiek, heb je focus en ben je niet afgeleid.
- Weet wat je doet in de eerste en laatste 30 seconden
Besteed tijd om je materiaal te begrijpen en te organiseren. Dan voel je je vrij om de verbinding met je publiek te maken en kun je jezelf zijn. De eerste en de laatste 30 seconden van je presentatie zijn belangrijk. In de eerste 30 seconden bepaalt het publiek of ze je leuk vinden en in de laatste 30 seconden geef je jouw belangrijkste boodschap mee.
- Stem je boodschap op je publiek af
De beste sprekers maken de boodschap op maat voor het publiek. Bij het maken van je presentatie kun je drie vragen in je hoofd houden:
– Wat wil ik dat ze weten?
– Wat wil ik dat ze voelen?
– Wat wil ik dat ze doen?
In de voorbereiding kun je informatie inwinnen over je publiek. Wat houd hen bezig, wat motiveert ze? Door hierin tijd te investeren, kun je een betere spreker zijn omdat mensen ervaren dat je je inleeft in hun. Versus alleen jouw boodschap over te willen brengen.
- Zet je voeten stevig neer en gebruik je lichaam
Lichaamstaal is belangrijk voor sprekers. Voel je voeten stevig op de grond, voel je balans en vergroot daarmee je zelfvertrouwen. Wanneer je heen en weer wiebelt of schuift met je voeten krijgt je publiek minder vertrouwen in jou.
Non verbale communicatie is ook belangrijk in het kunnen overbrengen van je boodschap. Maak hier gebruik van om je presentatie meer kracht bij te zetten. Doe dit meer overdreven dan wanneer je in gesprek zou zijn. Een voorbeeld hiervan is wanneer je drie punten wilt overbrengen, steek dan drie vingers omhoog. - Wees niet bang voor stilte
Een moment van stilte kan je helpen, gebruik het. Als je nerveus bent, pauzeer een moment. Praat langzamer, haal adem om je zenuwen te temperen. Een bewust stilte kan ook kracht geven aan jouw boodschap. Het helpt mensen om te focussen in het geval ze minder aandachtig zijn. Let op dat je stiltes niet vult met stopwoorden of ‘eh’. Gebruik de stilte bewust. Je triggert je publiek op onbewust niveau, ze vragen zich af wat er gaat komen. - Zorg voor afwisseling in je presentatie stijl
Als je een lange presentatie geeft, zorg dan voor afwisseling. Je wilt geen hoofd op een stokje zijn dat langer dan 30 minuten praat. Denk aan de 20 minuten regel. De hersens (en het zitvlees) kunnen 20 minuten lang absorberen. Als je langer doorgaat, verlies je je publiek. Dus wissel af, stel vragen aan je publiek. Laat ze bewegen of zorg voor een vorm van interactie. Voel hoe lang je het publiek kan boeien. - Wees jezelf en projecteer niet
Wat je ook doet, wees jezelf en geen fake persoon. Mensen voelen of je je best doet en een houding aanneemt. In plaats daarvan kun je beter je beste zelf zijn. De authenticiteit die je in je verhaal brengt, zorgt voor de verbinding met je publiek.
Presence is super belangrijk. Wat ik hiermee bedoel is jouw bewuste aanwezigheid. Je kunt alle kennis hebben en een goede strategie maar zonder Presence bereik je jouw publiek niet. Je kunt leren hoe je je persoonlijke aanwezigheid, zichtbaarheid en zelfvertrouwen vergroot. Zodat je meer charisma en impact hebt.
Wat is jouw ervaring met presenteren en hoe voel jij je voor een publiek?
Laat het me weten. Ik hoor graag je reactie.
0 reacties