Skip to main content

7 tips voor je presentatie, pitch of meeting

Tip presentatie pitch

Of het nou in een zaal is met meer dan honderd mensen of voor een kleine groep. Spreken en de aandacht van mensen pakken en vasthouden is een kunst. We kennen allemaal de sprekers bij wie het publiek aan de lippen hangt, de tijd vliegt voorbij. En we kennen de ervaringen met sprekers waar we niet door geboeid worden en we onszelf afvragen om welke reden we zijn gekomen.  Sommige mensen zijn charismatisch en boeien ons, anderen vervelen ons enorm.
Spreken in het openbaar, of het nou op het podium voor een zaal is, een presentatie of pitch voor je bedrijf is,  of in een board meeting is, dit is een kunst die je kunt je leren. Als we een kijkje achter de schermen nemen zijn er wel degelijk overeenkomsten te vinden bij de goede sprekers.
Hieronder dus een paar praktische tips.

Wat daarnaast belangrijk is, is jouw aanwezigheid (ofwel “presence”). Mijn motto is “Presence presedes Strategy”
Daarmee bedoel ik dat je met een magnetische uitstraling nog meer impact hebt.
Jij kunt jouw persoonlijke aanwezigheid, zichtbaarheid en impact vergroten.


7 TIPS VOOR JE PRESENTATIE, PITCH OF MEETING
1.Begeef jezelf al in de ruimte
Het belangrijkste dat een goede spreker doet is de tijd en rust nemen voordat ze gaan spreken op het podium of voor de zaal. Je hebt tijd nodig om je mentaal voor te bereiden, er klaar voor te zijn. Dan ben je energiek, heb je focus en ben je niet afgeleid.
2. Weet wat je doet in de eerste en laatste 30 seconden
Besteed tijd om je materiaal te begrijpen en te organiseren. Dan voel je je vrij om de verbinding met je publiek te maken en kun je jezelf zijn. De eerste en de laatste 30 seconden van presentatie zijn belangrijk. In de eerste 30 seconden bepaalt het publiek of ze je leuk vinden en in de laatste 30 seconden geef je jouw belangrijkste boodschap mee.
3.Stem je boodschap op je publiek af
De beste sprekers maken de boodschap op maat voor het publiek. Bij het maken van je presentatie kun je drie vragen in je hoofd houden:
– Wat wil ik dat ze weten?
– Wat wil ik dat ze voelen?
– Wat wil ik dat ze doen?
In de voorbereiding kun je informatie inwinnen over je publiek, wat houdt hen bezig, wat motiveert ze. Door hierin te investeren, kun je een betere spreker zijn omdat mensen ervaren dat je je inleeft in hen versus alleen jouw boodschap over te willen brengen.
4. Zet je voeten stevig neer en gebruik je lichaam
Lichaamstaal is belangrijk voor sprekers. Voel je voeten stevig op de grond, voel je balans en vergroot daarmee je zelfvertrouwen. Wanneer je heen en weer wiebelt of schuift met je voeten krijgt je publiek minder vertrouwen in jou.
Non verbale communicatie is ook belangrijk in het kunnen overbrengen van je boodschap. Maak hier gebruik van om je presentatie meer kracht bij te zetten. Doe dit meer overdreven dan wanneer je in een gesprek zou zijn. Een voorbeeld hiervan wanneer je drie punten wilt overbrengen, steek dan drie vingers omhoog.
5.Wees niet bang voor stilte
Een moment van stilte kan je helpen, doe het. Als je nerveus bent, pauseer een moment. Praat langzamer, haal adem om je zenuwen te temperen.
Een bewuste stilte kan ook kracht geven aan jouw boodschap. Het helpt mensen om te focussen in het geval ze minder aandachtig zijn. Let op dat je de stiltes niet vult met stopwoorden of ‘eh’. Gebruik de stilte bewust:
je triggert het publiek op onbewust niveau, ze vragen zich af wat er gaat komen.
6.Zorg voor afwisseling in je presentatie stijl
Als je een lange presentatie geeft, zorg dan voor afwisseling. Je wilt geen hoofd zijn dat 30 minuten of langer praat. Denk aan de 20 minuten regel. De hersens (en het zitvlees) kunnen 20 minuten lang absorberen. Als je langer doorgaat, verlies je je publiek. Dus wissel af. Stel vragen aan je publiek, laat ze bewegen of zorg voor een vorm van interactie. Voel hoe lang je het publiek kan boeien.
7.Wees jezelf en projecteer niet
Wat je ook doet, wees jezelf en geen fake person. Mensen voelen of je je best doet en een houding aanneemt. In plaats daarvan kun je beter je beste zelf zijn.De authenticiteit die je in je verhaal brengt, zorgt voor de verbinding met je publiek.

Spreken voor een groep is leuk kan ik nu zeggen. Dat was niet altijd zo. Op de lagere school was ik dat verlegen meisje die het zo spannend vond om haar spreekbeurt te houden. Zelfs in mijn directeursfunctie vond ik het best spannend om de kerst speech te houden voor 70 man personeel. Gelukkig voel ik me nu op mijn gemak en heb ik plezier in het spreken voor een grote groep. Door het volgen van de Authentic Speaker Academy in 2013, een aantal technieken uit Art of Feminine Presence, de Toastmasters Club en het geven van mijn presentaties en lezingen over mijn werk voel ik me ontspannen en zelfverzekerd. Natuurlijk ervaar ik vooraf ook een gezonde mate van spanning omdat ik graag iets waardevols geef. Ik heb de tools om hiermee om te gaan. Dat is ook voor jou mogelijk.

Naast mijn sprekerservaring heb ik een scherp opmerkingsvermogen dat helpt om te zien wat jij nodig hebt. Ik heb jarenlange ervaring met lichaamsgericht werk en dans waardoor ik me bewust ben van mijn lichaam en hoe ik overkom.Ik kan je helpen met wat jij kan verbeteren in je uitstraling, lichaamstaal, energie en stem. Ik kan jou helpen om op ontspannen wijze te spreken in het openbaar.  Om je te leren hoe je met impact kunt presenteren, je zelfvertrouwen voelt, je op een heldere wijze je verhaalt deelt ook als je minder goed bent voorbereid. Hoe je authentiek bent, bij jezelf kunt blijven en een krachtige uitstraling kunt hebben.


Kijk hier voor meer informatie over mijn opleiding Presence & Speaking.
Deze training is gebaseerd op een aantal unieke oefeningen die ervoor zorgen dat jij je uitstraling en zelfvertrouwen vergroot, je boodschap helder is en binnenkomt bij je publiek, jij een diepe verbinding maakt met je publiek. Of dit nu is bij een grote presentatie, een netwerkgesprek, een meeting, een gesprek met je klant of een sales gesprek.Neem hier contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek of stel je vraag over mijn training of coaching.