Skip to main content

4 Tips voor heldere communicatie

Communicatie 2019 - 3

Communiceren doen we elke dag, in verschillende situaties met verschillende mensen. Wat is communicatie eigenlijk? Datgene wat je zegt en hoe je overkomt. Het is belangrijk om te kunnen overbrengen wat je wilt zeggen. Je wilt je doel bereiken maar er zijn meer parameters dan alleen je woorden.

Tijdens mijn opleidingen bij de Authentic Speaker Academy en Art of Femininine Presence had ik een belangrijke eye-opener. Hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van je lichaam en energie is me toen helder geworden. De impact daarvan in je communicatie is ongelofelijk. Ik ervaar dat elke dag en zie ook dat veel mensen nog beter over zouden kunnen komen als zij dat ook kunnen ervaren. Maar liefst 55% van je communicatie en hoe je overkomt, wordt bepaald door je lichaam. Daar richt ik een groot deel van mijn training en coaching op. Kun je je voorstellen hoe jij hier je voordeel mee kunt doen?

4 Aandachtspunten
In deze blog geef ik je tips en 4 aandachtspunten om tot een goede communicatie te komen. Communicatie is belangrijk voor je  zichtbaarheid, persoonlijke aanwezigheid en impact.
Er zijn vier parameters voor heldere communicatie en de indruk die je maakt: je woorden (7%), je stem (38%), je lichaam (55%) en de onderlinge communicatie stroom. Hoe meer bewust jij hiervan bent, des te beter je jezelf kunt presenteren. Je persoonlijke aanwezigheid vergroten is een belangrijke sleutel hierin.
In het proces ben je de zender die een boodschap aan de ontvanger wil overbrengen. Je wilt je informatie goed laten overkomen. Dat is belangrijk omdat je iets wilt bereiken. Mocht het niet goed overkomen, is er sprake van miscommunicatie. Dat kan aan jou of de ontvanger liggen. Het is interessant om jezelf te vragen hoe jouw communicatie vaardigheden zijn ontwikkeld. Zodat je ervoor kunt zorgen dat je boodschap helder overkomt. Waar je op kunt letten vertel ik hieronder.

Wat zijn de vier parameters voor heldere communicatie?

Je Woorden
die je gebruikt om je boodschap over te brengen, zijn belangrijk. Gebruik je tegenstellingen of ontkenningen die de ander een verkeerd beeld geven. Of gebruik je woorden die wat je wilt zeggen ontkrachten. Spreek je de taal van de ander en versta je hem ook? Woorden hebben impact. Vanzelfsprekend ben jij als professional in staat om een goede inhoud te leveren.
Tegelijkertijd spelen de woorden, dat wat je zegt, maar voor 7% een rol in de indruk die je maakt. Wat is nog meer van belang?

Je Stem
Je stem is heel bepalend bij de eerste indruk die je maakt en in de die je dagelijkse contacten die je hebt. De toon van je stem zegt heel veel aan andere mensen. Er zijn verschillende elementen die jouw stem bepalen. Met hun invloed op jouw woorden en je boodschap zoals volume, melodie en expressie. Een kleine verandering in je stem kan veel impact hebben. Hoe je het zegt en de emotie die je over weet te brengen is belangrijker dan wat je zegt. Je stem is voor 38% bepalend in je communicatie. Wat blijft er nu over?
Je lichaam
Je taal van je lichaam neem je mee in je communicatie:  je ogen, hoofd, schouders, armen, je handen.  Welke taal geef jij mee aan jouw woorden? Het geeft de ontvanger een niet mis te verstane boodschap. Hoe jij achter jouw boodschap staat wordt, vaak onbewust, versterkt of verzwakt door je lichaamstaal. Je lichaam en je energie is voor maar liefst 55% bepalend in je communicatie. Het is daarom heel belangrijk om bewust je lichaam te ervaren en dit te oefenen.
Communiceren is een uitwisselingsproces
Tussen jou en de ander ontstaat een dynamiek die steeds kan veranderen. Goed communiceren is een vaardigheid. Hoe ben je in contact met jezelf, de ander en de onderlinge communicatiestroom? Het is belangrijk om bewustzijn te creëren op jouw wijze van communiceren.
Samenvattend: Wat is belangrijk in communicatie?
woorden 7%, stem 38%, lichaam 55%. En natuurlijk je contact met de ander.

In mijn opleiding Presence & Speaking en in mijn Feminine Presence  trainingen komen de aspecten van communiceren op een effectieve  manier aan de orde. Vanuit de verbinding met jezelf, help ik je hoe je effectiever en resultaatgericht kunt communiceren.

Door je aandacht te richten op deze parameters kun je werken aan het verbeteren van je communicatie. Bewustwording hierop is de sleutel tot jouw succes. Je komt beter over waardoor mensen je vertrouwen en met je samen willen werken.

 Mijn vraag aan jou is: welke van deze punten wil jij aandacht geven om te groeien in je communicatie vaardigheden?

Ik hoor graag je reactie en vind het leuk als je deze blog wilt delen.
Laat me weten hoe jij hiermee omgaat.

Wil je hierover in gesprek of heb je vragen? Bel mij dan gerust op 06-13431562 (of mail mij op emmy@vrouwenessentie.nl)

Lees hier meer over mijn aanbod