Skip to main content

Hoe deal je met emoties?

Emotie_ luister naar je hart

Herken jij de situatie dat je verrast wordt door een emotie en dan impulsief reageert? Het is fijn om bewust te zijn van je emoties, ze te kunnen waarnemen voordat je reageert. Als je dat doet vanuit de basis emotie Liefde, ben je altijd in staat om adequaat en prettig te reageren. Dat is fijn voor jezelf en de mensen om je heen.

De meest bekende indeling voor emoties is de zogenaamde 4 B’s:
* blij
* bedroefd
* bang
* boos

De 8 basisemoties die we wereldwijd in elke cultuur waarnemen zijn de volgende:
1. Liefde
2. Angst
3. Vreugde
4. Woede
5. Verdriet
6. Verrassing
7. Schaamte
8. Walging
Binnen elke van deze basis emoties zijn er vele nuances te vinden.

Gevoelens
zijn in de kern gewaarwordingen in reactie op de wereld en de mensen om je heen. Je bent als mens een bron van energie en stemt je (onbewust) continue af op je omgeving. Dit doe je met je zintuigen, vanuit je eigen centrum en innerlijke wereld.
Als mens hebben we een ziel, een hart en een brein. We ‘wonen’ we als het ware in ons lichaam. Gevoelens komen voort uit je ziel en je hart. Gevoelens overstijgen ons verstand en onze emoties. Gevoelens zijn stil van aard en komen vaak vanuit stilte naar je toe. Ze helpen je om dichter bij jezelf te komen.

Emoties
kunnen heel aanwezig zijn en je verhinderen om in contact met je hart te zijn. In dat geval is het handig om eerst je emoties aandacht te geven en te onderzoeken wat ze je vertellen. Om ze vervolgens te laten voor wat ze zijn en geen aandacht meer geven.
Een emotie is een combinatie van een gevoel en een gedachte over dat gevoel. Vaak is een emotie onbewust en naar buiten gericht. Plotsklaps ervaren we verdriet, boosheid, angst of vreugde. Dit kan heel heftig zijn voor jezelf of voor anderen. Een emotie kan je weghalen uit je centrum waardoor je een minder sterke verbinding met jouw kracht ervaart.

Meditatie
is een manier om naar je gevoelens en dus naar de stem van je hart en ziel te luisteren. Regelmatig tijd maken voor meditatie, ondersteunt je in je proces van bewustwording en persoonlijk leiderschap. De Feminine Presence Meditatie is een van de meest krachtigste meditaties die ik zelf doe en ook doorgeef aan vrouwen. Wil je dit ook gebruiken in jouw leven? Neem dan contact met mij op voor training of coaching.

MIJN TIP AAN JOU:

Kijk, luister en voel vanuit je hart.
Liefde is de meest krachtigste basisemotie die we ervaren. Als je vanuit liefde jezelf, anderen en elke situatie benadert, opent er zich een ongelimiteerd veld van mogelijkheden.

De mooiste vraag die je jezelf kunt stellen in geval van een opkomende emotie is:
Wat zou liefde doen?

Doorvoelen, erkennen en een plek geven van je emoties is een mooi proces. Je hebt emoties maar je bent niet je emoties. Als je dat kunt doen vanuit een sterke innerlijke basis, voel je je daarin veilig en vol vertrouwen. In de Art of Feminine Presence zijn er verschillende oefeningen die je ondersteunen om ook hierin in je kracht te staan en veerkracht te ontwikkelen. Ongeacht wat je hebt meegemaakt.

Laat me weten hoe jij met jouw emoties omgaat en of je meer tips wilt. Ik ben heel benieuwd.

Wil je hierover in gesprek of heb je vragen? Bel mij dan gerust op 06-13431562 (of mail mij op emmy@vrouwenessentie.nl)