Skip to main content

Op vakantie met mijn ex: inzicht en vrijheid

Inzicht &Vrijheid na de zomer

Deze zomer op vakantie gaan met mijn ex en onze zoon bracht mij inzicht en vrijheid.

Het voelde als licht en donker naast elkaar. Net als yin en yang naast elkaar bestaan.

Het was een bijzondere, mooie en opnieuw confronterende ervaring.

Waarom ik deze keuze maakte vroeg ik mij echt wel eens af tijdens de vakantie. In momenten van blijdschap en ontspanning was het helder. In momenten van wederzijdse wrijving, frustratie, miscommunicatie en onbegrip kon ik wel huilen om mijn keuze.

Het was mijn intentie om mooie momenten voor Ralph met zijn vader te creëren, te faciliteren in hun contact (hij wil alleen met mij en hem samen op vakantie, niet met hem alleen). Ze zien elkaar maar een paar keer per jaar. Toch houden ze van elkaar, de bloedband en wederzijdse liefde is duidelijk voelbaar.

Een paar jaar geleden vond ik het moeilijk om als single moeder met Ralph op vakantie te gaan. Ik voelde dat ik gefaald heb om een normale gezinssituatie te creëren.  Nu ben ik inmiddels al drie keer in de zomer vakantie met mijn ex op vakantie geweest. Het is een keuze die heel wat van mij vraagt en mij vooraf stress geeft. Dat voel ik in mijn lichaam en merk ik bijvoorbeeld aan mijn ademhaling.

Deze vragen stel ik mijzelf als uitgangspunt:
Wat is goed voor iedereen die hierbij betrokken is?
Wat zou liefde doen?
Ik heb de keuze gemaakt dat ik het belangrijk vindt om Ralph de gelegenheid te geven een band te ontwikkelen met zijn vader. Zo goed als dat mogelijk is binnen de omstandigheden: een vader die in Libanon woont.

We hebben echt veel leuke dingen gedaan zoals pretparken, stedenbezoek, boot huren, zwemmen, wakeboarden en uit eten. Het deed mij goed om te zien hoe blij Ralph was met het weerzien met zijn vader en hoe hij dagelijks genoot van alles. Ik heb genoten van de meest spannendste achtbanen (waar ik echt nooit in dacht te gaan!), mooie steden met schitterende oude centra zoals Keulen en Zurich en natuurschoon rondom de Bodensee.

EN tegelijkertijd is er de confrontatie in het feit dat wij geen gezin zijn. Voel ik het gemis aan diepgang in het contact tussen mij en zijn vader. Is er het ontbreken van erkenning van Ralph in het leven van zijn vader. Sta ik in de dagelijkse praktijk uiteindelijk alleen voor de opvoeding van Ralph.

Vanzelfsprekend erken ik dat zijn vader ook zijn eigen stukken heeft en ben ik dankbaar voor alles wat wij hierin samen gecreëerd hebben en ben ik dus ook dankbaar naar hem.

De oefeningen en meditaties die ik geleerd heb in mijn Art of Feminine Presence werk, kwamen ook in deze vakantie van pas. Centreren, mijn hart open houden, thuis zijn in mijn vrouwelijke basis, energetisch ruimte innemen, mijn gronding goed voelen.

Op mijn verjaardag voelde ik mij even helemaal niet jarig. ’s Middags in de hotelkamer stroomden de tranen over mijn wangen en vroeg ik mij af wat ik aan het doen was? Met Ralph en mijn ex op vakantie….in plaats van…..???  Na een tijdje mediteren met de Feminine Presence Meditatie kon ik mijzelf weer herpakken. Ik koos ervoor om samen uit eten te gaan speciaal voor mijn verjaardag. Ik  benoemde naar Khaled dat ik mijn verjaardag en het leven wilde vieren. Mijn eerste drankje van die vakantie nam ik die avond, een heerlijke proseco!

Inmiddels zijn we al lang terug. De vakantie heeft mij persoonlijk veel gebracht. Ik was in staat mijn emoties te doorvoelen, aanschouwen en een plek te geven. Het lukte om het licht en het donker naast elkaar te voelen en te accepteren wat er is (dus ook wat er niet is). Te voelen dat het belangrijk is om trouw te zijn aan mijn intentie.  Onze zoon is geboren uit liefde en dat wil ik blijven eren, ongeacht wat er intussen veranderd is in de relationele vorm met zijn vader.

Deze vakantie bracht aan het licht dat er nog diepe lagen in mij zijn die ik mag loslaten in het stuk tussen mijn ex en mijzelf. Daar ben ik blij om en het helpt te voelen dat ik daarom wil opruimen, opschonen van energie in mijzelf en in mijn huis.

Schone energie om weer heldere focus te ervaren, om nieuwe ervaringen en waardevolle verbindingen te creëren in mijn persoonlijk en professionele leven.  Het leven ‘leven’.

Door met mijn aandacht volledig in het moment te zijn en te voelen wat er is, ontstaat er ruimte om het proces aan te gaan. Dat geeft mij vrijheid.

Ik nodig je uit om te onderzoeken hoe jij in relatie staat met je partner of mogelijk een ex-partner. Hoe dicht kun je bij jezelf blijven en vrijheid blijven ervaren? Steeds weer opnieuw ankeren in jezelf voor een diepe innerlijke verbinding met jezelf  die zorgt voor helderheid en een mooie verbinding met anderen. Checken, bijsturen, het is een continue proces van aandacht en zijn in het Nu.