Skip to main content

Hoe onbevreesd ben jij?

fearless girl together
Met haar handen stevig op haar heupen, staat het ‘Onbevreesde Meisje” tegenover de indrukwekkende Wall Street ‘Charging Bull’.  Dit beeld en de boodschap spreken mij enorm aan.

Het beeld is van de kunstenaar Kristen Visbal en werd in 2017 op de vooravond van Internationale Vrouwendag geplaatst als een boodschap over diversiteit op de werkvloer.

Welke vrouw er ook naar het ‘Onbevreesde Meisje” kijkt, zij kan haar herkennen en zichzelf identificeren met haar positie, haar moed en haar zelfverzekerdheid.

Kristen Visbal: Het is zeker dat zij een externe uitdrukking is van de interne realiteit waarmee ‘alle vrouwen van elke leeftijd, vorm, kleur of ras” zich kunnen verbinden.

Vanaf het eerste moment dat ik naar de foto van dit beeld kijk, voel ik herkenning. In verschillende situaties in mijn leven was ik dat onbevreesde meisje.

Zij was er op het moment dat ik:
weigerde nog langer naar de kerk te gaan op 14-jarige leeftijd
de pil wilde gebruiken als anti-conceptie
in Amsterdam ging studeren;
‘Nee, niet meer!’ zei tegen seksueel misbruik;
werkte als sales manager naar Parijs reed voor mijn werk of onderhandelingen met inkoopcentrales van supermarktketens in Frankrijk voerde;
als algemeen directeur, van een productiebedrijf met 70 personeelsleden, zes dagen per week werkte, een enorme uitdaging op 31 jarige leeftijd;
in het ziekenhuis door de pijn heen ademde om mijn baby te laten keren van een stuitligging;
in 2004 weer mijn passie voor dansen oppakte en mij verbonden met mezelf voelde;
de relatie met de vader van mijn zoon, toen 1 1/5 jaar oud,  na 15 jaar verbrak;
op m’n 41-ste een kwaadaardig melanoom liet weg halen;
mijn moeder wat onwennig een lange knuffel gaf;
de Art of Feminine Presence teacher opleiding en de Authentic Speaker Academy volgde in 2012-2013.
‘Nee, dank je wel’ zei tegen een nieuwe baan en ik besloot mijn bedrijf Vrouw & Essentie op te richten.
Daarna waren er nog verschillende momenten.

Op welke momenten was jij verbonden met het onbevreesde meisje in jou?
Hoe vaak heb jij iets gedaan waarvan je dacht dat het onmogelijk was en was je toch de moedigste en krachtigste persoon die je kon zijn?

Hoe vaak heb jij positie ingenomen, je nek uitgestoken, je handen op je heupen gezet, je voeten stevig op de grond gevoeld, was je onbevreesd, zelfs als je toch bang was?

Kristen Visbal zegt over haar beeld: Het is een jong meisje dat zegt ‘zacht en sensitief zijn, is gelijk aan sterk en bekwaam’.

Ik vind het een bijzonder beeld dat ik enorm waardeer. Juist de combinatie van zacht en krachtig is wat ik in elke vrouw zie. Wij vrouwen kunnen alles aan vanuit de zachte kracht van onze vrouwelijkheid.  Alles….conflicten, onrecht, wat het ook is.

Elke dag kun je nieuwe keuzes maken. Vanuit liefde in plaats van angst. Welke keuzes maak jij?
fearless girl facing bull