Skip to main content

Tips om los te laten

loslaten-1

Ken je dit gevoel: Je ‘weet’ dat je bepaalde dingen, patronen of mensen eigenlijk moet loslaten maar om de een of andere reden houd je eraan vast?
Of ken je misschien de situatie van ontslag, een verbroken relatie of het verlies van een dierbare. Je had geen keuze en moest loslaten. Iedereen krijgt ermee te maken.

Loslaten kan heel moeilijk zijn. Vooral als je perfectionistisch bent of graag controle wilt houden. Het kan angst oproepen voor het onbekende. Je weet niet of en wat er voor in de plaats komt. Soms houden we zelfs onbewust vast aan dingen die pijnlijk voor ons zijn.
Loslaten kan zijn alsof je springt en niet weet waar je terecht komt. Terwijl we weten dat loslaten juist ruimte geeft voor vernieuwing, nieuwe ontmoetingen en energie. Mijn ervaring is dat loslaten een stap voor stap proces is. Waar je steeds beter mee om kunt gaan.
Ik heb het ervaren in mijn carrière, vriendschappen en in mijn relaties. Soms ging het organisch, soms onverwachts en was het moeilijk om mee om te gaan. Stuk voor stuk waren het inspirerende levenslessen. Vooral met terugwerkende kracht ☺. Door de emoties te doorvoelen en een plek te geven, zie ik wat het geschenk van deze ervaringen is.

TIPS VOOR LOSLATEN
1. Acceptatie van datgene wat je los mag laten
2. Negatieve gedachten over de situatie loslaten
3 Vol aandacht voelen wat dit met je doet
4. Bewust kijken naar jouw gedrag en aandeel in de situatie
5. Wat vindt je belangrijk in je leven 
6. Focus en doe wat je echt wilt, diep van binnen, vanuit je passie

TIP OM BEWUST AF TE SLUITEN:  een ritueel of meditatie
Als je voelt dat je hebt losgelaten en je wilt bewust afsluiten om ruimte te maken voor iets nieuws, kan het helpen om voor jezelf een ritueel of meditatie te doen. Om op een symbolische wijze afscheid te nemen.  Vooral bij situaties die veel impact in je leven hebben.. Dit kan heel krachtig en bevestigend werken.

Losgelaten of toch niet? Mijn voorbeeld in liefde
Soms denk je dat je dingen helemaal hebt losgelaten en dan blijkt er nog iets te zijn.  Ik had in mei een inzicht door twee sprekers bij TedX Amsterdam Women.  Door hun voorbeelden realiseerde ik me dat ikzelf onbewust een belofte had verbonden aan de mooiste ring die ik ooit in mijn leven gekregen heb. Een belofte van liefde en trouw. Mijn belofte.  Aan de man van wie ik intens en lang gehouden heb maar met wie de relatie sinds 7  jaar verbroken is. Ik droeg  die dag bij  TedX die ring. ’s Avonds heb ik in een meditatie  die belofte losgelaten. Ik voelde me diep geraakt en ook lichter. Hierdoor kon ik namelijk de ruimte voor een nieuwe liefde voelen.   

Persoonlijke groei
Loslaten is een proces van persoonlijke groei. Wanneer je het positieve kunt zien in wat je hebt meegemaakt, ook al waren het vervelende ervaringen, kun je daarvan groeien in het heden.  Door het negatieve om te buigen naar iets positiefs, maak je het draagbaar voor jezelf op emotioneel vlak.  Accepteer wat er is. De lessen die je krijgt op je levenspad, kun je aan. Je wordt er een rijker mens van.

Hoe ervaar jij het loslaten in jouw leven? Ik vind het leuk om je reactie te horen.